5 de enero de 2013

Jove i juvenil “Veu del País Valencià”

No, no s’ha estrenat la versió valenciana del famós programa de televisió. Naix la “Veu del País Valencià”, o millor dit, renaix de les cendres del periodisme independent, d’esquerres i valencianista un nou projecte comunicatiu en clau valenciana, amb una línia editorial on “la defensa dels drets humans, la pau i no-violència, el respecte per la natura i el medi ambient, i la cultura, llengua, patrimoni historicoartístic, tradicions i la història del País Valencià” es presenten com a principis fundacionals. La cosa pinta bé. 

Llegint “Comunicant la Revolta”, l’últim treball de Xavier Ginés, un es fa una idea del que li costa fer-se escoltar tant als moviments socials com als mitjans de comunicació dels que s’anomenen “alternatius”. Sobreviure enmig d’una hegemonia mediàtica de color blau no és gens fàcil. Amb una tasca periodística que arrossega una crisi pròpia i econòmica i la nova realitat 2.0 en plena ebullició, es fa necessari alguna cosa més que el voluntarisme per tal d’arribar a un públic orfe d’una font d’informació seriosa, lliure de lligams empresarials o censura. 

Igual com van ser InfoTV, l’Avanç o l’Informatiu, els i les professionals de la “Veu del País Valencià” enceten una nova aventura on prima la rigorositat, la complicitat dels lectors i col•laboradors de nivell, a més a més aprofitant les eïnes i possibilitats de la comunicació en xarxa. L’única batalla pendent és la d’aconseguir finançament, vital per tirar endavant i treballar amb dignitat. Ara per ara, l’aposta pel micromecenatge i la crida a la cooperació voluntària (a partir de 1€/mes, preneu nota) pareixen les eixides més útils per mantindre viu aquest nou espai de pluralitat informativa. 

La “Veu del País Valencià” vol donar cabuda -donar veu- a tot tipus d’associacions, ONGs i moviments silenciats, quan no senzillament marginats per les grans empreses de la comunicació, amb molt que dir, denunciar i proposar. Per això som també les organitzacions juvenils les que tenim molt que esperar d’aquest nou mitjà, just en un context de gran activitat del teixit estudiantil i associatiu jove, amb manifestacions i protestes cada vegada més multitudinàries i un carrer que clama contra els atacs al nostre futur en forma de retallades a l’Educació pública i contra l’atur juvenil, l’èxode massiu o la manca d’una vivenda digna. 

Les i els joves valencians ens hem de fer escoltar, cridar més alt perquè les nostres queixes, propostes i opinions arriben ben lluny, aprofitar tots els espais per debatre, participar i implicar-nos per transformar allò que no ens agrada. Es la nostra tasca, una tasca que la “Veu del País Valencià” segur tindrà en compte, perquè hui la veu del País és més jove que mai.

No hay comentarios: