15 de julio de 2012

Llibre: Comunicant la Revolta


“Comunicant la Revolta: Moviments Socials i Mitjans de Comunicació al País Valencià” és l’últim treball del sociòleg Xavier Ginés, amb la col•laboració del també professor Rafa Xambó. Un conjunt d’entrevistes amb alguns dels professionals i activistes del món del periodisme i dels moviments socials valencians, sobre la manera que tenen aquests de comunicar i relacionar-se amb la premsa. També sobre la tasca dels mitjans de comunicació alternatius, del moviment 15M i del periodisme ciutadà que hui dia faciliten les xarxes socials.

Aquest llibre hauria passat desapercebut de no ser pel context d’agitació social que arrosseguen tant la política com la realitat social del País Valencià. L’hegemonia del PP, l’onada de retallades en els serveis públics, la violació de drets laborals i el discurs únic que ho justifica des del poder mediàtic conservador, fa que pensar a tot l’entramat d’organitzacions del teixit associatiu valencià per tal d’eixir del silenci comunicatiu i fer ressò del seu missatge trencador i progressista. La complicitat del/la periodista i prendre's seriosament el treball comunicatiu en són essencials.

La necessitat d’un mitjà de comunicació alternatiu, plural, democràtic i en valencià és hui urgent. Un espai on els diferents col•lectius i ciutadans/es que treballen des del voluntarisme i compromís social, medi ambiental o polític disposen d’una tribuna pròpia, per tal d’arribar a un públic orfe d’una font d’informació seriosa, lliure de lligams empresarials o censura ideològica. Una demanda que malauradament xoca en la pràctica amb una difícil viabilitat econòmica en l’era del software lliure i diaris gratuïts. 

Experiències com InfoTV, l’Avanç o recentment l’Informatiu, han demostrat que hi ha periodistes valencians amb una ferm voluntat d’apostar per aquest tipus de mitjans de comunicació i difusió alternatius, d’altra banda es tracta de projectes que s’han d’adaptar i aprofitar les oportunitats que ofereixen les TIC’s a la xarxa i l’Internet, si es vol superar o, almenys, pal•liar l’obstacle abans esmentat del finançament.

En qualsevol cas, és evident que el periodisme ciutadà s’expandeix gràcies a les xarxes socials con Twitter o Facebook, eines virtuals que han democratitzat la informació i donat visibilitat a un munt de punts de vista front a l’establishment mediàtic. L’exemple del moviment 15M ho ha deixat clar, tot i que sempre faran falta professionals de la comunicació que anteposen les seues idees i moral al poder econòmic. 

No hay comentarios: