12 de marzo de 2011

Falles i fallades


Ja sonen les mascletaes, els xiquets i xiquetes s’emocionen amb l’olor a pólvora dels masclets i “chinitos” que esclaten i xiulen pels carrers, els colorets dels castells de foc il•luminen les nits a València, comencen a vore’s els puestos de xurros i bunyols de carabassa, i els fallerets i falleretes del casal del barri ja estan a punt per a plantar la falla al costat de les seues carpes, organitzar festivals, chocolataes i concursos de paella. Ja estem en Falles.

Un any més, i a pesar de la crisi econòmica, la ciutat de València tornarà a inundar-se de gent que vol conèixer aquesta festa i tradició valenciana per excel•lència. Les reserves d’hotel es disparen, els sectors turístic, pirotècnic i hostaler valencians fan el seu Agost i les comissions falleres es freguen les mans pensant en els euros que guanyaran amb la venda de cubates i tiquets d’entrada per a vore de prop els ninots majestuosos.

Tot pareix molt bonic i meravellós, més que les llàgrimes de cocodril d’una fallera major el dia de Sant Josep, però la realitat és que milers de valencians i valencianes peguen a fugir com a llamps quan arriba “la Cridà” i comencen a sentir les primeres mascletaes.

Imagineu-se centenars de carrers tallats que ceguen per l’elevada contaminació lumínica, estacions de Valenbisi que desapareixen, vagues laborals al transport públic, tones de fem i porqueria que s’acumulen nit darrere nit, cotxes cremats, una ofrena de la Mare de Déu més llarga que les vies de l’AVE i ara, per a millorar-ho, València es queda sense concerts de Falles i sense policia suficient per a contindre la quantitat d’energúmens per metre cuadrat que arriben a vore’s per aquestes festes.

València es convertix per uns dies en un rebombori d’ensordiment constant insuportable per a molta gent, una ciutat col•lapsada i saturada de persones que provoca el caos a la circulació del trànsit, amb mobiliari públic destrossat i carrers que fan pudor a oli refregit, pixats i alcohol, així tot ben barrejat.

S’entén que hi haja gent a la que li agraden o no les Falles, però lluny d’aportar solucions per a tractar de que no es repetisquen els problemes de tots els anys, l’Ajuntament de València no ha sabut previndre i organitzar la setmana fallera amb una major consideració i visió a llarg termini per tal de conciliar la festa amb una bona convivència i uns eficients servicis municipals a l’altura d’aquesta tradició valenciana.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Todo muy bien, pero no escribas en CATALUFO y prueba con el ESPAÑOL, la lengua de ESPAÑA.

Carlos Manzana dijo...

Escric en valencià, llengua cooficial en aquest País Valencià, llengua propia del poble valencià que conta amb els mateixos drets que el castellà, llengua que, per cert, també utilitze.

No vaig a consentir insults ni descalificacions al meu bloc.